Toksini u šamponima

Zacijelo pripadate onim ljudima koji redovno koriste šampone koji kosi pružaju strukturu, punoću i sjaj, tj. ono što reklama obećaje. No, prije nego se date obasjati prednostima šampona, trebate pogled usmjeriti na kemijski sastav. Mnogi šamponi sadrže potencijalne toksine koji su više nego „samo“ sumnjivi. Razmatrajući činjenicu da svaka tvar prodire kroz vlasište u tijelo, neke tvari mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Konvencionalni šamponi

Šamponi se u prvoj liniji sastoje od mješavine vode i površinskih aktivnih tvari ( tenzida ). Tu se radi o supstancama „perilicama“ koje skidaju prljavštinu i masnocu s kose. K tomu dolazi još čitav niz kemijskih sastojaka koji doprinose da šampon ugodno miriše, da ima neki boju i da pokaže dobru konzistenciju, koji kosu čini podatnijom za friziranje, koji stvaraju prirodni sjaj i koji šamponu podaju što dužu trajnost.

Mnogi sastavi šampona su opasni za zdravlje

Kod dobrog dijela sastojaka se radi o agresivnim kemikalijama, koje dokazano štete zdravlju. Djeluju loše ili kao samostalne supstance ili u kombinaciji s drugim sastojcima postaju problematične supstance koje različite opasnosti za zdravlje kriju. Počevši od problema sa kožom pa sve do raka – spektar mogućih zdravstvenih problema je velik.

Ovo su neki od opasnih sastojaka:

Propylenglykol
Propylenglykol je naftni derivat koji se u šamponima i drugim proizvodima za njegu koristi kao sikativ ili sušila ( supstanca s kojom se spriječava sušenje proizvoda ). Služi toma da zadržava vlagu kože i da spriječi odvajanje vode u šamponu. Istovremeno ima i djelovanje koje nadražuje kožu i može izazvati alergijske reakcije na koži. Posebno ima loše utjecaj na jetru i bubrege.

Sodium Laurly Sulfat
Lauril sulfati su jaki odmašćivajući „pjenjači“ koji dovode do isušivanja vlasišta. Napadaju sluznicu i oči, uz to su općenito poznati kao iritatori kože. Jednom kada prodru u tijelo lauril sulfati mogu biti brzo apsorbirani kroz oči, mozak, srce i jetru i tamo biti pohranjeni što može dovesti do dugotrajnih posljedica tih organa. Sodium Laureth Ether Sulfat ili SLES je alkoholni oblik Sodium-Lauryl-Sulfata.

Diethanolamin DEA / TEA (Triethanolamin)
Obje supstance se u šamponima koriste kao sikativ i omekšivač. U kombinaciji s drugim kemijskim sastojcima mogu razviti opasne nitrozamine.Nitrozamine se povezuje s uzročnicima raka. I DEA i TEA izazivaju alergije, a nadražuju sluz i kožu, te su potencijalno otrovni.

Polyethylenglykol PEG (Tensid)
U grupu polietilenglikola spadaju oni sikativi koji sadrže u imenu „PEG“ iloi „eth“. Za proizvodnju „PEG-a“ koristi se Ethylenoxid koji je vrlo agresivna i kancerogena tvar. Kako se „PEG“ u sintetskoj proizvodnji lako dobije i prije svega je jeftin, zastupljen je često u dosta proizvoda.

Konzervansi u šamponima

Parabeni
Budući da parabeni mogu spriječiti rast gljivica i bakterija često se koriste kao konzervansi. Smatra ih se tkz. kontaktnim alergenima koji onda mogu na vlasištu izazivati različite reakcije. Fatalno kod parabena je to što u svojoj kemijskoj strukturi sliče hormonu estrogenu. Sposobni su, dakle, poremetiti nivo hormona gdje mogu dovesti do dominantnosti estrogena u tijelu.

Methylisothiazolinon
Kao i parabeni se Methylisothiazolinon koristi u šamponu protiv rasta neželjenih mikroorganizama. Izazivaju jake alergije, te im se čak stavlja na teret da nepovoljno utječu na plodnost.

DMDM Hydantoin
Ova supstanca također se koristi u kozmetici da se ne pokvari i da se bakterije ne hvataju na proizvodu. DMDM Hydantoin je također poznat po tome što oslobađa Formaldehid ( bezbojni otrovni plin ). Formaldehid postaruje kožu, iritira sluz i dovodi do alergija.

Silikoni u šamponima
Silikoni se pričvrste za svaku vlas te je tako čine sjajnom, glatkom i lakom za češljanje. Ono što mu je zamjerka je činjenica da silikoni nisu razgradivi u vodi pa tako se niti ne mogu isprati. Sa svakim pranjem kose talože se novi silikoni na kosu koji je doslovno i oblože. Fatalno kod silikona je i to da ne čahure samo kosu nego i vlasište.

Parfemi
Kod sintetičkih parfema  radi se pretežno o spojevima mošusa koji se iz nekoliko tisuća kemikalija mogu dobiti. Znaju izazvati glavobolje, vrtoglavice i nadraženost dišnih puteva. Zastrašujuće je da su se tragovi nalazili čak i u mlijeku dojilja.

 

 

 

 

 

 

Leave a reply