UV zrake – kosa treba veću zaštitu

IMG_2773

 

Ultraljubičasto zračenje je bitno za rast kose, no dulje izlaganje zrakama može prouzrokovati oštećenja njene strukture. Zato je specijalna njega važna. Hladnoća i zagrijavanja prostora tijekom zime su opteretila kosu. Kosa je postala oštrija, lomljiva i bez sjaja. S početkom toplijeg dijela godine ulijeva se nova energija u nju. Koža kroz sunčevu svjetlost može sintetizirati vitamin D, koji nije bitan samo za kosti nego i za rast kose. Ali, UV doza ne smije biti velika kako bi tijelo samo stvorilo vitamin D. Institut Ludwig-Maximilians-Universität u Münchenu pak tvrdi da je na dan dovoljno 15 minuta biti izložen suncu te navodi da tko se dulje izlaže sunčevim UV zrakama nanosi štetu strukturi kose. Iako UV-svjetlo neće dovesti na kosi do mutacija, ipak dovodi od „blajhanja“ kose koje izaziva lomljenje i ostala oštećenja. Zato porcija extra njege može izbalansirati štete nastale suncem. Kosu samo 15-ak minuta izložite suncu, a zatim je pokrijte kapom ili šeširom. Ako niste voljni nositi pokrivače glave ovog tipa onda nabavite ulja sa zaštitnim faktorom za kosu. Od prirodnih tu se ističe kokosovo ulje koje ima 4 SPF, te brojna industrijska ulja s različitim zaštitnim faktorima. Ovdje valja povesti računa o količini kako kosa ne bi otežala, a to ovisi o tipu vaše kose. Uvijek kod određivanja količine krenite s malom količinom pa promatrajte da li se ulje upilo pa treba još. Ovdje valja napomenuti da nakon korištenja ulja koja sadrže filtere kosu valja prati za to predviđenim proizvodima kako ne bi bila opterećena, a tu prije svega se misli na šampone i regeneratore nakon sunca. Dakle, prije plaže i mora osigurajte neku vrstu zaštite svojoj kosi i ona će vam biti zahvalna.

 

Što vi koristite da zaštite svoju kosu?

 

XoXo Smart Blonde

4 comments

 1. Smart Blonde 8 lipanj, 2015 at 04:31 Odgovori

  Dear skin,
  ja ipak stavim ulje jer mi je kosa dosta suha pa onda ne smeta. Osim što moram paziti da ne optereti kosu pa sam tu s doziranjem nešto opreznija dok ne pogodim količinu koja mi treba.

  XoXo SB

 2. Smart Blonde 11 lipanj, 2015 at 16:50 Odgovori

  Lalaloo,
  većina ljudi uopće ne obraća pažnju na štetnost zraka za kosu. Zato nam kosa nakon ljeta i bude u dosta poroznom stanju.

  XoXo SB

Leave a reply