Aminokiseline i njihova važnost za kosu

IMG_3149

Kosu se u prvom redu hrani iznutra. Ono što unosimo apsorbiramo kroz našu kosu tako je i bitno za zdravlje naše kose da ono što unosimo služi njenoj ljepoti. U ovom postu posebno se želim osvrnuti na aminokiseline koje su značajski bitne za njenu unutarnju izgradnju.

Methionin sadrži sumpor i može oblikovati lance koji se zatim međusobno povezuju. Upravo to se događa u samoj kosi i noktima. Methionin tako može jako ojačati strukturu kose i nokta. Ova aminokiselina se pokazala i dobra kod prolongiranja ispadanja vlasi. Naime, 2006. godine u okviru dermatološkog kongresa u Firenci su objavljeni rezultati jedne studije na kojoj su sudjelovali pacijenti sa problemom ispadanja kose. 30 ispitanika podijeljeni su u dvije skupine. Jednoj skupini dali su kombinirani pripravak od aminokiselina i vitamina B-kompleksa, a druga grupa uzimala je placebo. Rezultat: nakon pola godine uzimanja udio kose, kod dlaka u početnoj fazi rasta, u grupi koja je uzimala pripravak bio je za 10% veći.

Arginin publikacije označavaju kao aminokiselinu enormne snage za rast kose. Kao prethodnik dušikovog oksida je od neophodne važnosti za rast kose. Vazodilatorsko djelovanje arginina pogoduje rastu kose jer iz arginina nastali dušikov oksid otvara kalijeve kanale ćelija te tako se poboljšava prokrvljenost korijena dlake što povoljno djeluje na njen rast.

Glutamin je najučestalija aminokiselina koja se sama stvara u tijelu, no sa starenjem se ne proizvodi dovoljno. Stoga je uzimanje od srednje dobi preporuka kako bi se potencirala struktura dlake. Posebno je glutamin nužan pri stresnim situacijama i teškog fizičkog rada. Glutamin se stvara iz glutaminske kiseline koja kosu obnavlja i koja prije svega do nje dovodi sumpor koji je nužan za rast dlake.

Aminokiseline možete uzeti na razne načine. Imate ih u tekućem i praškastom stanju. Ja osobno koristim "Amino whey" od THE-nutrition ( link ovdje ) i to okus bijela čokolada s vodom ili mlijekom od kokosa, rashlađenim s kockicom leda. Bez obzira da li treniram ili ne popijem svaki dan jednu dozu. P.S. kantica vam traje jako dugo, a još dobijete pri prvoj kupnju preko neta i THE-vitamine nakon što ispunite anketu ( big LIKE ).

Koje aminokiseline vi koristite?

XoXo Smart Blonde

 

 

Leave a reply