Da li šampon mora pjeniti?

Lijepa kosa danas više nije naklonost prirode nego više pravi odabir proizvoda. No, što je stvarno u tim miksturama i koliko je vjerovati obećanima proizvođača? Šamponi su danas pravi hightech proizvodi s patentiranim aktivnim sastojcima. Oni pak znaju djelovati ograničeno, drugačije nego si kupac zamišlja ili reklama obećava. Znanstvenici Henkela primjerice su zaključili da se iz ovčje vune mogu isfiltrirati keratinski dijelovi koji su identični s ljudskim keratinom te su ih pretočili u šampon za kosu. Možemo dakle zaključiti da iza našeg šampona stoji čitava znanost. No, krenimo pogledati što industrija nudi sa šamponima koji pjene. Šampon služi za to da odstrani nečistoće i masnoće, a za to treba pjeniti misle mnogi. Varate se! „Pjena je posve nepotrebna“ kaže Franz Wortmann sa Sveučilišta u Manchesteru. Proizvođači pak rade šampone koji toliko pjene jer potrošači od njih to očekuju. Ne čisti naslage i čestice prljavštine pjena, nego tenesidi. Kroz miješanje različitih tenesida kemičari danas mogu koliko blag ili koliko temeljit bit će šampon. Specijalni šamponi za masnu kosu sadrže manje sastojaka za njegovanje i za tu svrhu su dobri. Ali, nikako ne mogu utjecati na produkciju naslaga na vlasištu kako neki  proizvođači tvrde. Istraživanja su također pokazala da većina ljudi uopće ne pere kosu da bi je očistili od taloga i masnoća nego više da bi postala zdravija, s više sjaja i jaka. Globalni trend kaže: „njega, njega,  njega“. No, sama pjena ne može biti mjerodavna za sve što šampon treba obaviti. Općenito gledano imamo šampone koji pjene i ne pjene. Doživljaj pjene u našem društvu poprimio je ipak status indikatora kvalitete šampona što nije slučaj. Šamponu je dakle bitan sastav, a ne pjena. Šamponi koji ne pjene znaju djelovati na nas zbunjujuće, ali šamponu treba dati priliku i tek nakon pranja i sušenja kose dati mu i ocjenu. Osobno ne volim šampone koji obećavaju njegu i sjaj. Naprosto im ne vjerujem jer znam da šampon treba očistiti moje vlasište i kosu i tako stvoriti uvjet za njegu: balzam ili maska. Očekivati od jednog proizvoda magiju nije realno pogotovo ako je vaša kosa kemijski tretirana.

XoXo Smart Blonde

Tagssticky

3 comments

  1. Kristina K 1 kolovoz, 2015 at 09:57 Odgovori

    I sama sam očito bila u zabludi da se šampon mora pjeniti. :O Svjesna sam štetnosti SLS-a pa sam u jednom razdoblju preosjetljivog vlasista kupovala šampone koji ga ne sadrže i onda ludjela jer su se pjenili malo ili nimalo. I dalje bih radije kupila šampon koji se pjeni nego onaj koji ne, što iz navike što čisto iz ekonomske računice jer mi je logično ako se proizvod ne pjeni da ga je onda potrebno više pa se brže i troši-dakle veći trošak! 😀 Šampone ionako uvijek kupujem jeftinije jer ne vjerujem u njihova njegujuća svojstva, ali zato više ulazem u ulja i serume. 😉

  2. Smart Blonde 1 kolovoz, 2015 at 10:42 Odgovori

    Kristina,
    to nam je navika više. Ali, šampon ni ne služi za njegu nego za čišćenje kroz prvo pranje i pripremu za njegu ( balzam ili masku ) kroz drugo pranje. Ono što može biti problem ako previše pjeni je da treba više vode za ispiranje što kosu jako iritira i suši.

Leave a reply