Kosa: spiritualnost i ayurveda

„Zlatokoso, Zlatokoso, spusti kosu dolje“ kaže priča braće Grimm.  Duga i valovita kosa je nekako čarobna. Nebitno da li je riječ o priči braće Grimm ili pričama iz 1000 i jedne noći, lijepa i njegovana kosa i danas je vrijedna težnje i atraktivna. Dok je u zapadnoj kulturi kosa stvar mode, u nekim kulturama je kosa tradicionalni imperativ i pokazateljica društvenog statusa. Ipak i trend i kulturološka shvaćanja smatraju sjajnu i jaku kosu kao ideal kojem se teži. Više nego kao atribut ljepoti kosu drže na spiritualnoj razini Sikhi i u Kundalini Yogi. Također im predstavlja razinu energije. Kosa (Sanskrt: kesha, Hindi/Panjabi:kesh) simbolizira predanost i savjesnost. Prema božjem zakonu prirode kosa se ne šiša, te se šišanje kose smatra suprostavljanjem prirodi. Uvojci Shive također kriju razlog zašto indijski Sadhui imaju najdruže dredove. Iza toga stoji mit da sveta rijeka Ganges s velikom silom se slijeva na zemlju, a sama rijeka je kosa. Dok je u nekim kulturama kosa stvar spiritualnog stava, tako i ćelavost u drugim kulturama predstavlja čovjekov život kao predanost spiritualne smrti. Primjer nama teško shvatljiv nalazi se kod Jaina svećenika. Oni naime na bolan način čupaju kosu. Ovaj bolan način ogoljavanja glave se savršeno uklapa u put odrješenja Jaina vjerovanja koji je jako prožet aksezom.
Njega kose u Ayurvedi
Vata tip je sklon pucanju kose, Pitta tip najviše naginje ranom gubljenju kose i sijedoj kosi, Kapha tip ima najčešće debelu, svilenkastu kosu koja se relativno brzo masti. Da bi se problemi s kosom prema tipu savladali nužan je doša-balans.  Tako u Ayurvedi vrijedi indijski indigo kao biljka za poticanje rasta, bosiljak daje elastičnost kosi. Vrlo popularan je neem. Listovi neem stabla se koriste za šampone. Kod prhuti, što se kod Vata tipa najviše događa, koriste se blagodati ulja od tkz. Tea tree-a, također pogodno za masnu kosu. Kao čisto izaziva nadražaje pa se razvodnjava s vodom te se nanosi na vlasište. Također farbanje kose provodi se biljkama kao što je kamilica, hibiskus, sandalovina ili ljuska oraha. Maske za kosu funkcioniraju po principu: što ne možeš staviti u usta, nemoj ni na kosu. To pak hoće reći da se maske za kosu spravljaju isključivo od jestivih sastojaka. Posebno je atraktivna pasta kurkume koja se čak koristi i pred ritualna šišanja u hramovima. Danas postoje na tržištu proizvodi za kosu s oznakom „ayurveda“ koje, ako ih se nađe kod nas, onda budu u "BIO" dućanima ili mjestima budističke/hinduističke tematike. U duhu raznovrsnosti i većeg odabira nadam se da ćemo uskoro imati i trgovinama šire prodaje proizvode ovog tipa kako bi svojoj kosi priskrbili iskustvo Ayurvede.

Da li vi koristite proizvode za kosu na principu Ayurvede?

XoXo Smart Blonde

Tagssticky

4 comments

  1. Katarina Bošnjak 31 srpanj, 2015 at 15:32 Odgovori

    Kurkumu stavljam na lice u maskama ali nisam je se uopće sjetila staviti na kosu…thx na savjetu, eto svaki dan saznam nekaj novo..

Leave a reply