Silikoni u šamponima

Danas donosim članak o ozloglašenim sastavima šampona: silikonima. Opća podjela silikona svedena je na topive i netopive u vodi, a dizajnirati se mogu ciljano. Struka općenito nije suglasna oko jednog mišljenja, dok jedni smatraju da su otrovi, drugi pak navode da nisu štetni za zdravlje budući da čine film oko dlake i s pranjem nestanu te da ne mogu posebno kosu uništiti. Moram ovdje na ovom mjestu zauzeti ovu drugu stranu budući da mi je više vjerodostojna. Krenimo, dakle, prvo u oznake i prikaz silikona koje možemo naći u šamponima. Svaki šampon mora imati otisnut sastav, a silikoni se u pravilu raspoznaju ukoliko naziv ima ove završetke:

√ oxane
√   cone
√ conol
√ glycol

A ovdje je i popis najčešćih silikona s punim nazivima: Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone Copolyo, Dimethicone Copolyol/HWP, Dimethiconol, Guar Hydroxypropyltrimonium chloride, Hydroxypropyl, Lauryl methicone copolyol, Polysiloxane, Silicone Quaternium-22, Simethicone, Stearoxy Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Trideceth-12, Trimethylsilylamodimethicone itd. 

Da li ćete ili trebate koristiti proizvod koji sadržava silikone ovisi o vašoj kose i što želite s kosom postići. Silikoni u proizvodima za kosu kako bi kosu zagladili i podarili joj sjaj. Kao što sam već navela, zadržavaju se na površini dlake čineći zaštitni film oko nje. Ono o čemu treba kod silikona voditi računa je vrsta kose koju imate. Svaka kosa je sposobna primiti silikon na sebe samo što ovisi o tome kako je silikon dizajniran. Ukoliko vam kosa nije jako oštećena ili je jako tanka, a želite volumen onda su proizvodi bez silikona najbolji za vašu kosu. Ukoliko je kosa izložena blajhu, pramenovima i postupku hladne trajne ondulacije tada su proizvodi sa silikonima primjerena mogućnost. Također kod kose koja na različitim mjestima ima različite potrebe mogućnost različitog tretiranja stoji. Sve u svemu držim da silikon nikako ne može naštetiti vašem zdravlju. Ono što može je kosu otežati ukoliko posegnete za većom količinom. Budući da se silikoni zadržavaju na samoj površini dlake ispiru se već kod prvog šamponiranja.

Da li vi koristite šampon bez silikona?

Smart Blonde

Tagssticky

2 comments

  1. Zipa This 19 kolovoz, 2015 at 08:36 Odgovori

    Više volim šampone bez silikona jer kosa nije teška, ima više volumena i duže je čista. Nemam ništa protiv šampona koji sadrže silikon, ali meni mnogo više odgovara ako je šampon oslobođen ovog sastojka 🙂

    • Smart Blonde 19 kolovoz, 2015 at 08:47 Odgovori

      Naravno, ako šampon sa silikonima ne odgovara kosi da ga je bolje izostaviti. Ja bez silikona gotovo da ne mogu jer sam blajhana. Ima jedan jedini bez silikona ali 250 ml košta gotovo 500 kuna 😀

Leave a reply