Bolesti kose

Čovjeku na dan obično ispadne 70 do 100 dlaka, ali korijen ostane te ona opet raste. Alopecia areata je nešto suženiji naziv i odnosi se na bolest kose čiji simptomi se očitavaju tako što opada u krugovima tj. mjestimično. Pretežno nastaje kao reakcija na upalu na način da naš imunološki sustav dlaku shvaća kao nešto strano te ona tako ispada. Kod dosta ljudi na tim dijelovima kosa sama naraste.
Hypotrichoza
Tu se karakterizira manji udio kose zbog ispadanja, poremećaja u rastu, promjena kose, ektoparazita.
Hypertrichoza
Ovdje se radi o poremećaju da kosa raste na mjestima gdje inače ne raste. Može biti lokalna tj. da je ograničena na jedno mjesto ili može biti na cijelom tijelu s izuzetkom tabana i dlanova. Ova bolest je genetski uvjetovana.
Trichorrhexis nodosa
Radi se o bolesti genetskog tipa koju karakterizira čvorasto zadebljanje dlake sa slabim točkama što dovodi do lomljenja.
Trichobacteriosis palmellina
Radi se o oboljenju kože kroz bakteriju i to sekundarne dlakavosti. Zna nastupiti zbog manjka higijene. Gustoće kao šerbet, bijelo-žute boje napada dlake. Kod nešto masivnijeg napada ima jako neugodan miris.
Hirsutismus 
Ovdje se radi o dlakavosti kod žena koje su inače karakteristične za muškarce. Smatra se da je 5-10 % žena pogođeno hirsustimusom. Genetski je uvjetovan.
Albinizam
Radi se o urođenom poremećaju u biosintezi melanina koji je odgovoran za pigmente u vlasima. Također albinizam pogađa uz kosu još oči i kožu.
Trichofollikulom
To je dobroćudni tumor kože. Klinički pojavljuje se kao 0,5 cm velika kvrga često s dlačicama iz sredine. Odstranjuje se kirurškim putem.
Pilomatrixom
Dobroćudni, kvržasti i tvrdi tumor koji nastaje u matrici kose.
Trichotillomanie
Radi se o psihološkom poremećaju gdje osoba sama sebi čupa kosu. Kod pogođenih osoba najviše se pojavljuje kod afektivnih poremećaja (npr.depresija) ili kod tjeskobe.

 Smart Blonde

(Dobitnica ulja za kosu: Maja Toncinic)

Tagssticky

Leave a reply