Lak za kosu

Lak za kosu djeluje kao mrežica za kosu, a sastojci laka se mogu isprati. Na tržištu se prvi put lak pojavio 1955. godine. Tehnički preduvjet za lak za kosu bio je izum poznat kao sprej boca koja je mogla raspršiti tekućinu. Tu tehniku razvio je Amerikanac Robert Abplanalp 1953. godine kroz tkz. inčni ventil. No, preteču je razvio Erik Rotheim 1932. godine tkz. "Flitspritze" (pumpa nalik onoj za biciklo). A prva brendirana imena bila su Wellaflex i Taft. Kao glavni sastojak prvotno se koristio šelak (smola) s pokretnim plinom FCKW (klorofluorougljici) koji su pak u 80-tima postali diskutabilni zbog oštećenja okoliša. Sve što se koristilo, osim šelaka, se više u kozmetici ne koristi. Što se tiče plinova pretežno se koriste propan-butan mješavine, a za sjaj kose koriste se silk proteini i biljna ulja. Godine 2005. s prodajom od 229 milijuna boca lak je zauzeo drugo mjesto po prodaji na tržištu aerosoli. Glavni kemijski sastav su polimeri N-vinilpirolidona i vinil acetata u koncentraciji od 2 - 5 %. Oni služe kao veznici filma oblika kose. Kao otapalo koristi se etanol ali i voda. Također sadržava silikonska ulja koji služi za sjaj i UV zaštitu. Često sadržavaju i alkohole.
Kod korištenja laka za kosu možemo koješta napraviti krivo, a frizer poznatih Mark Townsend daje par savjeta kako koristiti lak za kosu. "Žene često lak za kosu drže previše blizu. Savjetujem razmak između kose i spreja 20 - 25 centimetara." Kako se radi o proizvodu koji je mokar i treba se sušiti prije nego kosu dohvati, udaljenost je nužna kako bi čestice imale mogućnost dok putuju se osušiti. U suprotnom dolazi do slijepljenih pramenova, a kod peglanja do kovrčanja izravnate kose. Tko pak sjaj i čvrstoću po cijeloj kosi hoće, Mark savjetuje: "Posprejajte po Mason Pearson četki lak i pročešljajte kosu ili nanesite lak na dlanove te prolazite kroz kosu." Ovdje valja napomenuti da Mason Pearson četka košta cca. 90 €ura, pa može se pribjeći daleko jeftinijim varijantama kao što su Paddle-Brush ili Tangle-Teezer. Također No-Go je previše laka za kosu koji ostavlja dojam betonirane frizure.

Smart Blonde

Tagssticky

7 comments

 1. lucija 27 listopad, 2015 at 13:14 Odgovori

  Svaka čast, Roberteeee! 🙂
  Mene zanima, naime, imam zablude o laku za kosu, ali istina leži u tome da ja pojma nemam gdje se lak sve može koristiti ? Kad mi netko kaže “lak za kosu” ja pomislim na one ogromne frizure, ogromne kovrče ili svatove… :S Prosvijetli me, Blondie! 🙂

  • Smart Blonde 27 listopad, 2015 at 22:11 Odgovori

   Budući da sadrži alkohole može isušiti je kod svakodnevne upotrebe. Kao balans preporučljiva je uljna kura jako isušenje ne bi dovelo do pucanja dlake.

 2. Melita 5 prosinac, 2017 at 21:52 Odgovori

  Prva asocijacija na lak su mi 90.-te i Tajčika frizura i krijesta, ajme kad se sjetim! Baš sam se slatko nasmijala 🙂 Ali i nešto novo naučila! Nisam ga kupila godinama, ali baš ću isprobati ovaj savjet nakon peglanja.

Leave a reply