Umjetnost kose pisana njegovim imenom: Stipe Filipović

Za vrijeme posjete Keune akademiji u prostranom salonu održavala se edukacija o novom trendu "foggy" nijanse od iskusnih nizozemskih edukatora. Među frizerima sjedio je muškarac duge i lepršave kose Stipe Filipović. Na kraju pegle, češlja i ulja za kosu uhvatio se talentirani Stipe te ispeglao do svilenkastog izgleda moju kosu. Obuzelo me veliko oduševljenje kad sam shvatila da je Stipe frizer umjetnik, a srce mi je ispunilo njegovo znanje o kosi. Zato danas Vam želim predstaviti čovjeka čije su frizure krasile žene istaknutih svjetskih medija, čovjeka koji ne priznaje ništa drugo osim savršeno dotjeranu frizuru bez obzira na vrijeme i trud uložen u nju. Stipe je bio glavni i odgovorni frizer od izbora za miss, raznih beauty weekenda, te Hrvatskog radijskog festivala do Dore - hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, te mnogih drugih. Također se može pohvaliti nizom projekatas kao dio Keune akademije Hrvatske: Quelle make over, Fashion.hr. Uz to rijetko u životu imate priliku da Vas frizira maestro od kose, a kako Stipe vidi sebe i druge frizere stavlja Vas u suptilne finese frizerstva i daje odgovor na neka otvorena pitanja po pitanju našeg frizerstva.

Blondtips: Kako su izgledali tvoji frizerski počeci?
Stipe: Bili su slični kao i kod svakog mladog frizera, jedina razlika je bila ta što nisam išao u frizersku školu, te sam bio nadobudan, ekscentričan i vrlo često neshvaćen.

Blondtips: Ono što sam primijetila kod tebe jest drugačija interpretacija vizualnog identiteta kose, a sam za sebe kažeš da si se volio razlikovati od drugih. Koliko je razlikovanje od drugih utjecalo na tvoje današnje umjetničko interpretiranje kose?
Stipe:To je svakako urodilo plodom da je svaku moju dosadašnju kolekciju objavio popriličan broj svjetskih medija.

Blondtips: Prošao si jako puno edukacija, kako kod nas tako i u drugim državama. Koja edukacija je ostavila najsnažniji dojam na tebe?
Stipe: Svaka edukacija ima svoju vrijednost i čari dok najsnažniji dojam uvijek ostavlja ona koja je iscrpljujuća. U dvadesetoj godini života asistirao sam jednom nizozemskom frizeru koji je po struci bio kemičar. Naime, imali smo turneju po Balkanu od 2 tjedna, iako jako iscrpljujuće, od njega sam naučio puno toga, posebno o kemiji i sastojcima u proizvodima.

Blondtips: Tvoje frizure pojavile su se u prestižnom Solis magazinu. Kako je došlo do suradnje?
Stipe: Solis magazin inače prati modnu, filmsku i glazbenu umjetnost. Prije svega su moju kolekciju Hili objavili na svom portalu, a sredinom 12-og mjeseca dobio sam e-mail od g.Jason D. Jonesa, direktora Solis magazina koji me obavijestio da je spomenuta kolekcija objavljena i u njihovoj knjizi "Best of the best 2015." Do suradnje je došlo isključivo zbog kolekcije Hili koja im se prilično dopala.

Blondtips: Današnje visoko i umjetničko frizerstvo obilježavaju Julien D'ys, Udo Walz, Christophe Robin, Charles Worthington, Trevor Sorbie. Da li se vidiš s njima u rangu?
Stipe: Iskreno, ne gledam situaciju na taj način. Neću reći da ne pratim što rade te da nisam isprobao njihove proizvode, no moj moto je "budi svoj", loš original je uvijek bolji od dobre kopije.

Blondtips: Budući da imamo vrlo malo frizera da uspiju doći do nekih značajnih koraka po pitanju velikih svjetskih časopisa kao i velikih revija, što je po tvom mišljenju manjak naših frizera?
Stipe: Sviđalo nam se to ili ne, imamo jedan veliki hendikep jer dolazimo sa Balkana. Nedostatak naših frizera je nedostatak hrabrosti, lucidnost, pomama za novcem, kopiranje te „silovanje“ kose. Nije lako doći u svjetske medije, u svakom slučaju kod nas je lakše, svatko vuče neke svoje veze koje ga guraju. Za objavu u inozemstvu nije bitno ni tko vam je „mama ni tata“, je li vas netko gura ili ne. Jedina bitna stvar je ono što ste napravili.

Blondtips: Kada si me jedne prilike frizirao u salonu je bilo mnoštvo frizera koji su revno nastojali naći peglu da zadovolji tvoje kriterije, također kažu za tebe da si i više nego temeljit u obradi kose te da si spreman satima raditi na frizuri samo da bude prema slici koju si stvorio. Komentar?
Stipe: Da, to su bile moje kolege koje jako dobro znaju da cjepidlačim kad je u pitanju kosa. Znaju da neću odustati dok ne dobijem odgovarajuću peglu! Ponekad mrzim samog sebe što sam takav. Temeljit sam i dok ne dobijem ono što želim ne odustajem. Ponekad satima maltretiram i samoga sebe da dobijem frizuru kakvu sam zamislio.

Blondtips: Da uđemo sada u kupaonicu Stipe Filipovića koje bi proizvode za kosu zatekli?
Stipe: U mojoj kupaonici bi našli manje proizvoda za kosu nego što mislite. Najbitnije mi je imati šampon i regenerator koji odgovara mojoj kosi i vlasištu.

Blondtips: Kakvi su tvoji planovi za budućnost?
Stipe: Planovi za budućnost...nastaviti koračati putem kojim sam krenuo, te ostati dosljedan sebe i svog izričaja i naravno nastojati usrećiti mnoge dame i gospodu dobrom frizurom.

Blondtips: Što bi savjetovao čitateljicama za kosu?
Stipe: Volite svoju kosu, pazite što stavljate na nju i nemojte je toliko mehanički uništavati. Veliki broj puta ste za loš izgled vaše kose krivi sami vi, a ne vaš frizer!IMG_6644

 

Tagssticky

7 comments

Leave a reply