Tanka kosa - uzroci i rješenja

Problem tanjenja kose pogađa sve više ljudi. Nekad je tanka kosa stvar nasljedstva, međutim ukoliko je kosa nekoć bila gusta i počela se tanjiti to ima poprilično malo veze s obiteljskom crtom. U tom slučaju tanka kosa može samo značiti da je tijelo izašlo iz ravnoteže što naravno može imati različite razloge. Kosa koja postaje tanja je dakle simptom nedostataka u tijelu. Tko primijeti da mu se kosa tanji i to olako shvati, propušta priliku da tijelo vrati u prirodni balans. Prva stvar kod pojave tanjenja kose je uputiti se kod doktora po uputnicu za pretrage. No, u prvom redu tanjenje kose upućuje na manjak silicija, vitamina D, nekih aminokiselina i elemenata u tragovima.

Nedostatak silicija
Silicij je element u tragovima kojeg se često ignorira, posebno u dječjoj dobi. To ni ne čudi budući da na svijet dolazimo s punim spremnicima silicija. S godinama opada kapacitet našeg prirodnog spremnika silicija, a kako je esencijalan za zdravlje kose tako kosa kod nedostataka adekvatno i reagira tanjenjem. Zanimljivo je da se siliciji kod nedostataka treba unositi minimalno 6 mjeseci svakodnevno da bi se spremnik oporavio.

Nedostatak vitamina D
U Americi su provedena istraživanja vezana za vitamin D, a rezultati su bili zabrinjavajući. Naime, istraživanja su pokazala da 44% Amerikanaca pati od nedostatka vitamina D dok je kod trudnica taj postotak iznosio čak 70%. Njemački Robert-Koch-Institut ustanovio je da je kod ispitanika čak 60% njih imalo deficit vitamina D. Nedostatak također može ukazati na diabetes, visok tlak, srčani infarkt, depresiju, problemi zubnog mesa te multiplu sklerozu.

Nedostatak aminokiselina
Tanjenje kose može biti prouzročeno i kroz nedostatak nekih aminokiselina kao npr. lysina. Kosa se sastoji od proteina, a ako ih se ne unosi dovoljno u tijelo tako nedostaju važni element za građu što dovodi od tanjenja i opadanja kose.

Hormonalni poremećaj
Kada uspori kod žena proizvodnja ženskog hormona (što se već u tridesetima može dogoditi) dolazi do hormonalnog poremećaja. Kod žena je pretežno hormon estrogen, ali proizvode i androgen (muški hormon) ako i testosteron i DHEA. Pretpostavlja se da ti androgeni kod žena s godinama pretvaraju se u DHT što se odražava na dlakavost po tijelu i licu. Istovremeno DHT dovodi do opadanja mase vlasi i njeno ispadanje,

Problemi s radom štitnjače
Ukoliko štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona dolazi do hormonalnog poremećaja što je kod žena ujedno i najčešći uzročnih opadanja kose. U ovom slučaju dolazi i do jakog usporavanja rasta kose.

Prekiselo stanje u tijelu
Stres i ubrzan način života često ne ostavljaju nam vremena za pripremu zdravih obroka, dovoljno sna te dovoljno vremena za boravak na suncu. Takvo stanje ne dovodi samo do hormonalnog poremećaja nego i do ozbiljnih poremećaja funkcija u tijelu. U prvom redu iz balansa izlazi spremnik kiseline kojeg u stopu slijedi spremnih mineralnih tvari. Prekiseljavanje tijela automatski dovodi do deficita minerala u tijelu budući da se kiselina u tijelu neutralizira s osnovnim mineralima. Prije svega kroz prekiseljavanje strada fundament vlasi.

Kemijski proizvodi za kosu
Neki proizvodi za njegu i održavanje kose sastoje se od otrovnih tvari. Posebno se ističe natriumlaurysulfat koji posebno osjetljivu kosu zna dodatno oštetiti. Također je dokazano da može štetiti folikulu vlasi. Tanjenju i ispadanju dlake također doprinose i boje za kosu, trajna ondulacija te proizvodi za ravnanje kose.

SOS u zadnji čas
Cjelovit koncept je jedini način da se kosa stabilizira i oporavi. Budući da se radi i uzročnicima u tijelu tako moramo i postupati u skladu povezane reakcije:

Promjena načina prehrane

Otkiseljavanje

Remineralizacija

Infuziranje silicija

Kelirani cink i kelirano željezo

Obnova crijeva i crijevne flore

Sjemenke koprive

Osnovna njega vlasišta i kose

Imate li i vi problema s tankom kosom?IMG_6644

 

 

 

Tagssticky

3 comments

  1. Ivanka 4 rujan, 2016 at 19:15 Odgovori

    Da, u zadnje vrijeme sam primjetila da mi je kosa sve tanja i upravo zato jer mi je prirodno tanka nisam tome pridavala vecu vaznost. Hvala na savjetu

  2. Mare M. 4 rujan, 2016 at 19:43 Odgovori

    Odlican post. Moja kosa je oduvijek tanka medutim gusta. Upravo su mi je i problemi sa stitnjacom jos malo stanjili. Doktorica mi je preporucila piti kompleks B vitamina.

Leave a reply