Hidratacija suhe kose

Kada je kosa na dodir gruba i suha stječe se dojam da joj nedostaje vode. Međutim, suha kosa nema nedostatak vode nego nedostatak svoje prirodne masnoće: sebuma. Vlasište proizvodi sebum koji u svom sastavu ima triglyceride (43%), slobodne masne kiseline (15%), voskove (23%), kolesterin (4%) i skvalen (15%). Smanjena produktivnost sebuma može biti prirodno uvjetovana ili kroz vanjski čimbenik. Prirodno uvjetovana smanjena produktivnost je genetske prirode. Tako se kovrčava i valovita kosa dovode u vezu s ukošenim položajem folikula, a karakteristika je još i prirodno suha kosa. Vanjski čimbenik može biti prečesta njega kose i agresivni proizvodi za njegu kose (prejaki tenesidi, alkoholi i glicerin). Uz to ubrajaju se i kemijski tretmani kao što je farbanje kose i trajna ondulacija te upotreba električnih pomagala pri oblikovanju kose. Nedostatak vlage u kosi također utječe na održivost stilizirane frizure posebno izradu kovrča. Ukoliko kosu nakovrčate i kovrče stoje sat - sat i pol vremena te se kosa izravna, problem je nedostatak vlage u kosi. Uz tehničke detalje kao što su sušenje kose na zraku, ne često pranje kose, odabir laganih formula u proizvodima za njegu kose posebno valja obratiti pozornost i na tehniku pranja. Kruženja vrhovima prstiju po vlasištu što duže stimulirat će rad žlijezda lojnica kako bi one počele intenzivniju proizvodnju prirodnih masti. Također imajte u vidu oprez pri odabiru ulja u svrhu hidratacije kose. Nemaju sva ulja sposobnost primjerene hidratacije kose. Sve češće se primjenjuje praksa tkz. kombiniranih ulja. Znanost se pozabavila miješanjem ulja koja pozitivno reagiraju u tandemu tako da u jednoj mješavini mogu biti ulja nositelji i ulja pomagači. Ulja nositelji su ulja koja imaju jaka svojstva hidratacije (makadamija, kokos, argan, badem) te se pojavljuju u jačoj koncentraciji u proizvodima. Ulja pomagači pojačavaju efekt nositelja zbog svojih specifičnih svojstava, a da se primijetiti da su takva ulja pretežno iz sjemenki.
AVON unutar svoje poboljšane Advanced Techniques Supreme oils linije u novoj ambalaži kombinira ulje makadamije, sjemenki kamelije, badema, marule i sjemenki grožđa. Ulje makadamije specifično je po neuobičajeno visokom udjelu palmitoleinske kiseline. Ulje sjemenki kamelije poznato je po svojim antioksidacijskim svojstvima. Ulje badema ima visok udio vitamina E te mnoga druga nutritivna svojstva. Ali, posebno je važno jer se koristi pri ublažavanju tegoba na vlasištu. Ulje marule, koja je samonikla i dolazi iz južne Afrike, ima jaka hidratacijska svojstva budući da se brzo upija, ali i djeluje povoljno u protuuplanim procesima na vlasištu. Ulje sjemenki grožđa sadrži uz vrijedne esencije linolnu masnu kiselinu te tokotrienol, vrlo snažan antioksidans.
Šampon, balzam, intenzivna maska i uljni njegujući spej za kosu idealna su podrška napaćenoj i žednoj kosi tijekom cijele godine. Linija zapakirana u elegantnu crnu boju prošarana zlatnim tonom koji aludira na zlatni izgled ulja odiše predivnim mirisnim notama predivnog uljnog vijenca.

AVON i Blondtips poklanjaju 2 paketa “Supreme oils”, a evo i pravila:

1. Upiši svoje ime ispod ovog članka u komentarima koje imaš na svom Facebook-u.
2. Na mojoj Facebook stranici klikni LIKE i SHARE (da bude javno/public) na objavu koja se nalazi na vrhu stranice (klik ovdje), nužno je LIKE staviti i na moju FB stranicu ukoliko već nisi.
3. Dvije (2) su dobitnice.
4. Darivanje traje od 23.9.2016. do 10.10.2016.
Sretno svima!

*Unutar Avon Hair Pleasures daruje se 10 paketa proizvoda za kosu. Svi se mogu prijaviti na svako darivanje, a dobitnice će se objaviti sve zajedno.

87 comments

 1. Jasna Jurić 23 rujan, 2016 at 19:26 Odgovori

  Odlično darivanje i savjeti bravo za Blondtips ??? uvijek nešto korisno naučim a moja blond suha6 kosa plače za njegom

  FB: Jasna Jurić

 2. jasna zovko 24 rujan, 2016 at 07:11 Odgovori

  Odlični pokloni u ovoj igri, izvanredne nagrade, za kosu lijek koji mi treba. Hvala organizatoru igre 🙂 🙂 🙂

 3. Anita Martić 26 rujan, 2016 at 15:28 Odgovori

  Jako lijepo ^_^ Vec dugo mi je kosa dehidrirana, moram priznati da sam mislila da je nedostatak vode ali sada znam da nije, hvala na obavijesti 🙂 sretno svima!

Leave a reply