Njega suhih vrhova

Velik broj ljudi zadnjih godina se žali na suhe vrhove te njihovo pucanje. Naša kosa građena je nalik na deblo od stabla. Srž u unutrašnjosti je obgrljena korteksom. Korteks pak nalikuje malenim pojasevima koji se drže kroz neku vrstu cemenatske supstance ili međustanični cement. A ljuskasti sloj okružuje korteks i štiti ga. Vanjski utjecaji kao toplina, kemikalije pri farbanju i trajnoj ili drugi mehanički zahvati napadaju ljuskasti sloj vlasi. Budući da je pri krajevima kose ujedno i najstariji dio kose, dolazi do jačeg oštećenja korteksa jer je manje zaštićen. Tako nezaštićen i izložen brutalnim zahtjevima vanjskih utjecaja razdvaja se jednom ili više puta sve do srži. No, prije samog razdvajanja pokazatelj su suhi vrhovi. Suhi vrhovi su prije svega estetski neprivlačni, ali teško se stiliziraju. Suhi vrhovi ostavljaju "drvenast" ili "slamat" osjećaj pod rukom, a uz sve se teško i češljaju. Protiv suhih vrhova bori se infuziranjem dodatne doze vlage koju dobivamo kroz regeneratore, maske i ulja za kosu. Uz to kosi treba pružiti dodatnu podršku kako bi se stvorio film oko vlasi i na taj način pokrpala se šteta nastala na području ljuskastog sloja koji štiti korteks. Kod stiliziranja kose električnim pomagalima bilo da govorimo o fenu, pegli ili figaru, nužno je koristiti zaštitu od topline. Takve zaštite dolaze u sprejevima i nanose se na kosu prije samog izlaganja toplini. Ukoliko je kosa tkz. kombinirani tip kose (masti se pri korijenu, a suha pri kraju) nužno je biti oprezan do koje granice se nanosi ulje. Uz što količinu treba malo po malo odrediti, nikako nanositi ulje blizu korijena da kosa ne bi bila još više opterećena. Kod kose koja je i po prirodi suha važno je češće nanositi ulja na vrhove. Zbog opće suhoće i dodatne kroz utjecaje i dva puta na dan pa nije na odmet imati pri ruci bočicu ulja uvijek sa sobom.
Ovdje valja spomenuti i najvećeg prirodnog predatora oštećenja vlakana kose: UV zraka. Iako nekako se doživljava da ova opasnost vreba samo tijekom sunčanih razdoblja valjda podići svijest o tome da opasnost UV zračenja je izražena tijekom cijele godine. Zato ulja koja imaju UV filtere kosi daju dodatan profit.
Povoljnim kod njege suhih vrhova pokazale su se uljne kure, ali i nanošenje intenzivne maske na vrhove prije samog pranja kose. Svoju standardnu masku za kosu nanesite na suhe vrhove i kosu kopčom pričvrstite te nakon 20 minuta isperite i šamponirajte te nanesite regenerator ili masku na cijelu kosu.
Vrhove kose može dodatno isušiti i način pranja kose. Kod šamponiranja i trljanja vodite brigu o tome da perete vlasište u prvom redu. Kosu pri tome nemojte nikako trljati po dužini. Ovo je ujedno i najčešća pogreška pri pranju, a ima nepovoljan učinak za strukturu vlasi budući da se trlja dok je mokra tj. kad je naviše osjetljiva. Kod češljanja općenito pripazite da pokreti ne budi brzi i agresivni posebno ako je kosa sklona petljanju. To ionako krhku kosu pri krajevima može dodatno oštetiti.
AVON unutar svoje Advance Techniques nudi paletu ulja za kosu koji kosi pružaju dodatan zaštitni film i vlagu, ali i UV zaštitu. Uz zaštitu kosi pružaju neodoljiv sjaj i miris te su povoljni i dostupni svima.

DOBITNICE AVON PAKETA SU:
1. Katarina Bošnjak
2. Marinela Dilber Mlikota
3. Barbara Žižić
4. Karolina Tušek
5. Mirela Rastija
6. Tea Bandić
7. Anita Martić
8. Ivana Pauk
9. Lidya Mlinarić
10. Magdalena Živković

Molim sve dobitnice da se jave u inbox ili na desk@blondtips.com u roku od 48 sati.

IMG_6644

3 comments

Leave a reply