Kako se farbati kod kuće

Kod farbanja kose kod kuće često zna doći do neželjenih rezultata kao što su nejednolično razvijena boja i gubitak sjaja kose. Uz odabir kvalitetne boje i njenog razvijača nužno je odabrati i pravilnu tehniku nanošenja boje, osiguravanje protoka zraka za vrijeme razvijanja boje te vrijeme razvijanja. Kada govorimo o tehnici farbanja njeno svladavanje važno je zbog vremena potrebnog za nanošenje boje. Glava se općenito dijeli na hladne i tople zone, točnije njih 9. One zone koje su bliže čelu su toplije pa će boju brže i razvijati. Također, praksa koja se provodi u salonima koja izgleda tako da frizer krene od početka vlasišta (od čela) kod farbanja doma nije najsretnije rješenje. Prvo nikako ne zanemarite iskusnu i brzu frizresku ruku, drugo frizer stoji iznad vas dok farba, a vi doma morate s rukama u zraku raditi i ogledalima osiguravati pregled. Kako bi što lakše se ofarbali doma krenite s ovih nekoliko koraka do uspješnog farbanja.

Odaberite kvalitetnu boju za kosu
Nakon što ste se odlučili za boju kose, dobro provjerite koliko ml boje ima u kutiji. Najčešći omjer je 1:1, a to znači ako imate 60 ml boje potrebno je 60 ml razvijača. Tako ako imate dugu i gustu kosu i potrebne su vam 2 boje, onda je taj omjer 120 ml boje 120 ml razvijača. za farbanje pripremite plastičnu zdjelu, kist za nanošenje farbe, češalj (po mogućnosti štil), ručnik za zaštitu robe i vrata te par rukavica da zaštitite ruke. Potrebno je i 9 kopčica koje mogu biti plastične ili koje ne hrđaju.
O temeljnoj podjeli boje pročitajte više ovdje.
Kako odrediti tip boje i test više ovdje.
O Keune Tinta Coloru i nijanseru više ovdje.
fullsizerender

 

Kosu podijelite na 9 zona
Kosu podijelite češljem na 9 dionica prema slici. Češljem povucite crtu u kosi te svaku zonu pričvrstite kopčom. Obratite pozornost na 9. zona koja je nešto malo duža od 7. i 8. zone. Dijeljenje kose na 9 zona pruža lakšu preglednost te kosa manje smeta dok nanosite boju.

img_9898

9 zona kose

 

Miješanje razvijača i boje
U zdjelicu prvo se ulije razvijač te se razvijaču dodaje boja. Kako dvije zasebne materije treba spojiti u kompaktnu smjesu miješanje kistom treba na početku biti lagano, tek pri kraju nešto energičnije. Također vodite brigu o tome da smjesa mora postati jednolična i rastezljiva te da se neće sjediniti s 5-6 miješanja. Smjesa treba postati iste boje i glatka te se ne smije nigdje odvajati. Ukoliko se odvaja potrebno ju je još miješati. Boju nikako nemojte miješati prije dijeljenja na 9 zona kako ne bi oksidirala.

Nanošenje farbe prema podijeli od 1 do 9 zona
Kada ste miješanjem dobili jednoličnu smjesu zonu broj 1 oslobodite od kopče u krenite pramen po pramen mazati tako što mažete obje strane i gornju i donju. Uz pomoć štila ili kraja kista dijelite vodoravno pramen po pramen te ga premazujte. Debljina pramenova je cca. 1 cm, a ako je kosa gusta onda pramenovi trebaju biti što tanji. Kada završite zonu pokupite kosu i ponovno pričvrstite kopčom. Zatim krenite farbati zonu broj 2 i sve tako do broja 9.

 

Osiguravanje protoka zraka
Nakon što ste svih 9 zona kose prekrili bojom krenite opet od 1. prema 9.. Skinite kopču lagano promasirajte kosu da se boja još bolje raspodijeli te ne stežući kosu ponovno pričvrstite. Vodite računa da ima nekoliko "prolaza" kako bi zrak pravilno strujao te da su na taj način osigurani optimalni uvjeti razvijanja boje. Kvalitetna boja neće curiti niti peckati.

 

"Prolazi" na 9., 8. i 7. zoni

"Prolazi" na 9., 8. i 7. zoni

 

Ispiranje boje i njega kose
Nakon što se boja razvijala (35 - 50 minuta, ovisi o potrebi kose) boju ju nužno temeljito isprati. Kada napravite ispiranje prvim mlazom prstima razdvojite kosu te ponovite ispiranje drugim mlazom. Vrlo je važno da se ostatak boje temeljito ispere s vlasišta i kose. Nakon što se ostatak boje temeljito isprao kosu šamponirajte i masirajte laganim kružnim pokretima. Nakon ispiranja šampona kosi obavezno pružite intenzivnu njegu u obliku maske kako bi se nahranila bitnim nutrijentima. Boju je važno njegovati, a evo nekoliko prijedloga:

Plava kosa

Hladni ton

 

Keune Silver Reflex šampon i balzam, te Blonde enhancing treatment

 

Topli ton

da16a289d51ed5b22ef3206393cd86f7

               Keune Satin Oil linija, može i na druge boje kose

 

 

Crvena/smeđa i druge tamne boje

Keune Design Color Care linija, može i na druge boje

Elena M.

11 comments

Leave a reply