Ispadanje kose

Kosa je čovjekov najveći ukras i to još od davnina. Kosa je nekad označavala društveni status, ali na neki način to čini i danas. Lijepa i bujna kosa je suvremeni ideal ljepote, no kada kosa krene opadati i ćelavost postaje vidljiva to ima utjecaj i na naše zdravlje i na društveno raspoloženje. Čovjek tijekom dana izgubi između 70 i 100 dlaka. Kako korijen vlasi ostaje u vlasištu nova kosa raste ponovno pa se gubitak kose ne primijeti. Ciklus života vlasi dijelimo na tri faze:

Anagen – faza rasta

Katagen – faza tranzicije

Talogen – faza mirovanja te ispadanja

Općenito gledano imamo tri vrste ćelavosti: prirođenu, stečenu i traumatsku. Vrsta i uzroka ispadanja kose je nekoliko kao i pristupa liječenju.
Alopecia androgenetica je androgeno opadanje kose koje se pojavljuje najčešće kod muškaraca, ali i kod žena kada nastupi poremećaj hormona. Oko 80% muškaraca je pogođeno alopecijom androgenikom, dok je istom pogođeno 50% žena i to pretežno nakon menopauze. Valja napomenuti da ispadanje kose nakon trudnoće nije alopecija androgenika nego je izazvano stresom hormonalnih promjena. U svakom slučaju kad govorimo o androgenoj alopeciji radi se o genetski dispozicijoniranom ispadanju.
Druga vrsta ispadanja kose je alopecia areata. Kod ove vrste ispadanja kose shvaća se kružno i lokalno ograničeno ispadanje kose. Naziv alopecija dolazi iz grčkog jezika (ἀλώπηξ alopex) jer je uočeno kružno ispadanje dlake kod nekih lisica. Pretpostavlja se da imunološke ćelije koje se bore protiv virusa, bakterija i gljivica svoje aktivnosti usmjeravaju protiv korijena kose te ih shvaćaju kao nešto "strano" pa ih izbacuju van.
Treća pojava je difuzni gubitak kose ili difuzna alopecija. Ovdje se radi o opadanju kose s cijelog područja glave. Valja naglasiti da je ovom vrstom ispadanja pogođeno više žena nego muškaraca. Razlozi nastanka su hormonalni poremećaj, oboljenja štitnjače, nedostatak željeza, infekcije, oboljenja vlasišta, lupus, stres ili manjak pri unosu masti.
Ispadanje kose uzrokuju psihički stres, loša i nedostatna prehrana, nezdrav način života, acidoza, nedostatak osnovnih minerala, toksični crijevni plinovi.

Liječenje i prevencija ispadanja kose ovise o tipu ćelavosti. U pravilu se radi o višeslojnoj terapiji kroz šampone, intenzivne tretmane u vidu ampula, lijekove kao i pravilan unos prehrane (vitamina i minerala).

10 comments

 1. Karolina Tušek 27 prosinac, 2016 at 16:49 Odgovori

  Kakav poucan post. Puuno toga prvi put cujem :O slazem se. Treba djelovati ne samo izvana, vec traziti uzrok ispadanju..kod mene je to stitnjaca i stres :/

 2. jelena 27 prosinac, 2016 at 21:08 Odgovori

  Meni je pogotovo posle drugog porodjaja strahovito kosa pocela opadati i sada posle 3god meni se kosa mnogo proredila. Nekada sam imala pregustu kosu a sada ne mogu reci ni da je gusta. Isla sam vise puta kod lekara, radila krvnu sliku i hormone stitne zlezde i uvek je bilo sve ok. Dr tvrde da je to od porodjaja i da ce nova kosa porasti ali proslo je 3g i meni je kosa sve redja. Da li imas neki savet za mene?

  • Elena Mihalj 28 prosinac, 2016 at 10:03 Odgovori

   Draga Jelena, Vichy šampon Neogenic se pokazao jako dobar. Također imajte u vidu da vam od potrošene jedne boce neće biti vidljiv rezultat odmah, ali nastavite ga koristiti. Uz to uzmite vitamine i minerale u apoteci te masirajte vlasište.

Leave a reply