VICHY Dercos Aminexil Clinical 5 za žene; recenzija

Svoju uspješnu znanstvenu, istraživačku i poslovnu priču VICHY počinje 1931. kada je poslovni čovjek Georges Guérin boravio u stoljećima poznatim termama Vichy zbog teške ozljede ruke koju je zadobio nesrećom koja je bila izrazito bolna. Dr. Haller, direktor termi ujedno i dermatolog, savjetovao mu je kupke u termalnim vodama koje su posebno bogate mineralima. Nakon što je Guérin ranu oprao u termalnoj vodi obojica su primijetili da je rana brzo zarastala te su došli do zaključka da termalna voda ima iznimnu sposobnost omekšavanja kože. Potom su osnovali "Društvo za dermatološku higijenu Vichy-a" s čim su postavili kamen temeljac. Vodeći motiv je izraz kombinacije kozmetike i znanstveno utemeljene spoznaje. Godine 2008. kada je Laboratoires VICHY slavio svojih 77 godina postojanja za moto su izabrali "Zdravlje je lijepo", a danas se proizvodi brenda mogu kupiti u apotekama u preko 50 zemalja diljem svijeta.
Svoj istraživački duh VICHY je usmjerio prema rješavanju problema ispadanja vlasi kao i njenu stimulaciju rasta. Suočavanjem sa suptilnom problematikom ispadanja kose i njenim vrstama lansiran je svojevrstan "doping" za kosu Dercos Aminexil Clinical 5 posebno za žene i posebno za muškarce. Formulacija uključuje molekulu Aminexil te je obogaćena aktivnim sastojcima Argininom, SP94, vitaminima PP i B6, Vichy mineraliziranom termalnom vodom te spojem Octeinom.
U kutiji dolazi 21 ampula s aplikatorom koje se nanose svaki dan po jedna na moku ili suhu kosu i to po cijeni od 491,50 kn. Dercos Aminexil Clinical 5  isprobala je gospođa Mara Džandara (rođ. 1956.) koja pati od difuzne alopecije. Nedostaju čitave arkade kose, a gospođa Džandara već dugi niz godina pokušava spriječiti ispadanje svoje kose različitim sredstvima. Kako je živjela 30-ak godina u Švicarskoj te su joj na raspolaganju stajala različita sredstva gospođa je koristila gotovo sve mogućnosti od "narodnih" recepata do apotekarskih proizvoda. Općenito gospođine vlasi su vrlo krhke i osjetljive, a vlasište, posebno na golim dijelovima, naginjalo crvenilu.

Difuzna alopecija kod gospođe Džandara

Rutina upotrebe

Na ampulu se stavi aplikator te se povlači po vlasištu kako bi se nanosila tekućina iz ampule. Kako se ampule mogu nanositi i na mokru i na suhu kosu. Na suhoj kosi ne ostavlja masan trag niti otežava kosu. Također, vlasište se ne presijava od ampule. Nakon pranja kad se ampula stavljala ostavila bi se kosa da se suši na zraku. Sušenje na zraku je bio izbor, a kosa se nakon ampule može sušiti i fenom.
Kosu se počešlja te se laganim i kružnim pokretima jagodica sadržaj ampule umasira u vlasište. Apliciranje ampule kreće od početka (čela) prema natrag. Apliciranje i masažu je gospođa radila prema dionicama "9 zona" i to počevši od 9-te zone prema 1-oj radi lakše kontrole. Nakon što bi se ampula potrošila glava se još nekoliko minuta masirala pokretima snažno-nježno. Snažniji i ubrzaniji pritisci bili su na samom vrhu glave i oko njega te na stražnjem dijelu, dok su nježniji bili na prednjem dijelu glave. Ovdje odmah valja razbiti mit da masaža vlasišta dovodi kosu do bujanja. Masaža definitivno kosu neće utjecati direktno na njen rast. Ono na što masaža hoće utjecati je poboljšanje prokrvljenosti vlasišta, izbacivanjem tkz. loše krvi (krv koja ima loš kisik) kao i bolji transfer proizvoda u korijen.
Šampon za njegu kose kojeg gospođa koristi je isto VICHY Neogenic za gustoću kose (više ovdje). Unos vode se tijekom tretmana povećao na 2,5 litre na dan kao i unos kuhanog zelenog povrća. Također je gospođa uzimala vitamine u obliku tableta.

             9 zona kose

Rezultat nakon 21. dana upotrebe

Ampule su jako iznenadile i gospođu Džandaru i mene, ali i njenu frizerku koja se mogla načuditi da su počele izbijati nove vlasi i to na najviše osjetljivom dijelu vlasišta: prednjem. Zaista se radi o vlasima koje su tek izbile, a sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja pošto na prednjim dijelovima je kosa i prva otpala prije 20-ak i više godina. Također gospođa kaže da joj dok se češlja ili pere kosu manje kose ima po češlju/kadi. Moram također priznati kad je gospođa došla njena kosa je stvarno bila energičnija i stabilnija. Uz to i gospođa je postala energičnija što posve mogu razumjeti jer opadanje kose, posebno kod žena, zna izazvati nelagodu. Posebno ako uzmemo u obzir dob gospođe koja je rođena 1956. godine ovo zacijelo spada u pravi revolucionarni pothvat.

Plan tretmana za nadolazeće vrijeme

Gospođa je nastavila tretman kako smo i predvidjeli: 6 tjedana. Nakon završetka intenzivnog razdoblja predvidjeli smo održavanje na način da se ampula nanosi svaka tri dana kroz cijelu godinu te pred kraj 2017. godine još jedan intenzivni tretman od 6 tjedana. Za njegu kose gospođa je izabrala VICHY Neogenic šampon jer joj jako odgovara.

Opći dojam

Iako sam izrazito skeptična prema proizvodima protiv ispadanja kose VICHY Dercos Aminexil Clinical 5 me dosta iznenadio u slučaju gospođe Džandare. Kad smo se odlučile na pokus nije ni ona bilo posebno entuzijastična, no nakon što ju je njena frizerka kad je došla na feniranje pitala što je radila pa joj je počela kosa izbijati shvatila je da je uspjela pokrenuti proces rasta. Moje osobno mišljenje je da je opadanje bilo sekundarno, hoću reći da su vlasi ispod tinjale, ali nisu izbijale van. Naravno da kod nekog tko je vlas posve izgubio nije moguće stimulirati nikakav rast. Ali, odlična prevencija prije početka ispadanja vlasi kao i složen tretman s Dercos Aminexil Clinical 5 ampulama koji obuhvaća i unos vode kao i vitamine mogu dati odličan rezultat. Moram još jednom napomenuti da je gospođa 1956. godište i s tim više sam zadivljena učinkom i malim bijelim vasima koje su ugledale konačno svjetlo dana.

3 comments

Leave a reply