Istraživanje "Poimanje zdrave kose"

U prvom istraživanju potrošača pokušalo se doznati nešto o navikama njege kose pojedinih skupina kao i poimanje zdrave kose. Kako znanost sama tvrdi da zdrava kosa u biti ne postoji preostaje još jedino zaključiti da je "zdrava kosa" nastala od marketinga brendova koji prodaju proizvode za kosu. Uistinu, ne postoji niti u frizerstvu definicja zdrave kose pa tako prolazeći kroz salone svaka frizerka ima svoje tumačenje koje se ipak ne odmiče od već određenog ideala kose. Promatrajući reklame proizvoda za kosu vidimo kosu gustu i dugu poput perzijskog tepiha. Jasno je da su vješte frizerske ruke stvorile tu bujnu kosu što ekstenzijama što stiliziranjem kose. No, koliko su uistinu marketinški stručnjaci uspjeli nas uvjeriti u postojanje zdrave kose i tako posve diskvalificirati znanost istraživanje daje odgovore.

Ukupno je bilo 1289 valjanih sudionica (1266) i sudionika (23).
Od 1266 sudionica njih 332 su u dobi do 25 godina, 523 su u dobi od 25 do 35 godina, 267  su u dobi id 35 do 45, iznad 45 godina bilo ih je 144.
Od 23 sudionika njih je 9 su dobi do 25 godina, 8 je u dobi od 25 do 35 godina, 6 ih je u dobi između 35 i 45 godina.

Većina sudionica ima poludugu kosu, a zanimljiv je podatak da poluduga kosa prevladava kod žena u 30-tim godinama života, dok duga kosa je više zastupljena kod žena u 20-tim godinama. Kod muškaraca prevladava kratka kosa kroz svaku dobnu skupinu.
Većina sudionica ima smeđu kosu bilo da je prirodno smeđa ili farbana. Kod muških ispitanika je također smeđa kosa najčešća boja uz prisutnost sijede kose. Zanimljiv je podatak da je kod muških prisutnost sijede kose izražena i kod muškaraca u 20-tim godinama. Sijede kose kod žena iako prisutne uredno se prekrivaju i to svakih mjesec dana. Zanimljiv podatak je da žene iznad od 25 do 30 godina već primjećuju sijedu kosu.

Većina žena i muškaraca svoju kosu opisuje kao valovitu, zatim ravna kao i vrlo nizak broj svoju kosu opisuje kao ravnu. Većina žena smatra da im je kosa suha, zatim slijedi masan korijen i suha dužina. Kod žena sa suhom kosom većina kosu pere jednom tjedno, a najčešća rutina je šampon, balzam, sušenje. Također apsolutna većina vlasnica suhe kose je i farbana. Također provode u prosjeku svega 6 minuta na dan baveći se kosom. Većina vlasnica suhe kose koristi kremu za kosu, drugi proizvod je ulje za kosu.

Vlasnice tkz. mješovitog tipa kose nalaze se krajem 20-tih i početkom 30-tih godina. Najčešće farbaju kosu te svoju kosu opisuju više kao ravnu. Vlasnice ovog tipa provode u prosjeku 10 minuta dnevno uz kosu, a najčešće peru kosu svaka dva dana uz rutinu šampon, balzam, feniranje na četku. Proizvod kojeg najčešće koriste je krema za kosu te lak za kosu.
Manji dio sudionica ima masnu kosu, kod njih je najčešća dužina kratka te većina pere kosu isključivo šamponom. Također veći dio masnog tipa farba kosu te kao proizvod koristi baby puder.

Kod muškaraca nije zabilježeno farbanje kose, većina svoju kosu opisuje kao suhu, a najviše njih za pranje kose koristi gel za tuširanje. Samo jedan ispitanik koji je ujedno i jedini vlasnik duge kose među ispitanicima koristi šampon, balzam, sušenje kao rutinu pranja. Također, većina muškaraca stavlja naglasak na prisutnosti prhuti. Kosi u prosjeku na dan posvete 3 minute. Uz to peru kosu svaka 3 dana.

Većina žena u 20-tim godinama kod odabira proizvoda ističe cijenu i tip kose te miris. Dok žene u 30-tima ističu ista linija istog brenda, miris te manji dio njih smatra da im cijena proizvoda igra ulogu. Žene od 40-tih prema dalje biraju prema cijeni i da im odgovara tipu kose.
Kod muškaraca se istaknuo miris proizvoda i "multifunkcionalnost" gela za tuširanje.

Kod poimanja zdrave kose pokazalo se ipak da je marketing kreirao poimanje kose. Najčešći odgovori su bili:
1. Sjajna kosa
2. Sjajni vrhovi
3. Mekana na dodir
4. Svilenkast izgled
5. Volumen

Komentar

Ostala sam kod nekih odgovora ipak malo začuđena prije svega kod vlasnica suhe kose koje pretežno kosu peru jednom tjedno kao i činjenice da maska nije najčešće u upotrebi. Pored što je kosa najčešće valovita, dakle prirodno naginje da je suha, još uz to farbana kosa, zaista treba jaču njegu te obaveznu upotrebu maske. Također, suha kosa traži na dnevnoj razni daleko više vremena od 6 minuta dnevno.
Kod ispitanica s masnom kosom mi je upotreba baby pudera posve nejasna, ali nekako se ustalila u upotrebi unatoč činjenici da imamo suhe šampone.

Kod muškaraca me začudio pojam "multifunkcionalnost gela za tuširanje". Koža tijela i vlasišta nije ista pa ni ne čudi česta prisutnost prhuti kod muških ispitanika.

Zanimljiv podatak dale su dobne skupine pri odabiru proizvoda. Čini se kako žene u 30-tima žele biti vjerne brendu u kojeg su uvjerene te da ih cijena proizvoda posebno ne brine za razliku od žena u 20-tima i 40-tima.

Kod poimanja zdrave kose kada pogledamo najčešće odgovore možemo zaključiti da su točno ono što nam reklame proizvoda za kosu i prikazuju. Zanimljiv podatak je da je jako malo ispitanika naglasilo prirodan izgled ili kosa koja nije kemijski tretirana. Dakle, za poimanje zdrave kose kod većine ispitanika nije bitno da je kosa farbana ili dotjerana stiliziranjem. Važan je isključivo njen konačan izgled i osjećaj.
Možemo dakle zaključiti da poimanje zdrave kose zaista je stvar marketinga i da točna, pa ni okvirna definicija ne postoji.

 

SPONZORI 

________________________________________________

Molim dobitnice paketa da se jave u roku od 48 sati s podacima u inbox ili na blondtips.com

KEUNE Leonarda Mujezinović
KEUNE Matea Erceg
AVON Tibor Pichler
AVON Ksenija Drča
AVON Marina Abaza
NIVEA Claudia Kovačić
NIVEA Mary Mone
NIVEA Monika Petra Mikulandra

1 comment

Leave a reply