Tipovi kose + LOIS test

Određivanje tipa kosa važno je radi pravilnog odabira proizvoda s jedne strane, a s druge pravilnog odabira tehnike obrade kose. Općenito gledano kosu dijelimo na kavkašku, mongolsku i nigridnu. No, ova podjela kao opća ne može nam nikako reći koji tip naša kosa jest. Kako podjela kose prema tipovima nije definirana kao jedinstvena stavka ovo su dominantne teorije: prema Andre Walkeru, prema LOIS i prema Mizianiju.

 

Prema Andre Walkeru

Stilist od Oprah Winfrey Andre Walker kosu je podijelio u četiri temeljna tipa te je svaki tip dodatno razdvojio na podgrupe.

Tip 1
Ovaj tip se nalazi često kod europske i azijske dlake, te se također može pronaći kod crnaca. Ovaj tip ima glatkoću i posebno kroz svoj sjaj reflektira pigmente kose.

Tip 2 Valovita kosa

Kosa je obilježena prstenastim valovima do tkz. vadičep ili spiralnih uvojaka. Dok je ovaj tip kose mokar kosa je glatka, no čim se krene sušiti. Kod ovog tipa kosa postaje valovitija s rastom. Razlikuje se tip 2 A, B i C. Tip 2A vrlo je blizu vlasišta, tanja kosa, ali gusta. Valovi pokazuju laganu „S“ formu. Ovaj tip ima prirodni sjaj, ali malo volumena i definicije. Tip 2B ima veće valove i jače izraženu „S“ formu. Blizu je vlasišta i brzo gubi „S“ formu. Tip 2C ima više kovrče nego valove. Također brzo gubi formu.

Tip 3 Kovrčava kosa

Ovaj tip ima lagano kovrčavu do jako kovrčavu strukturu kose, također razlikuje Tip 3A, B i C.
Tip 3A je elastičan i grub „S“ uzorak, a lagano ga se može izravnati feniranjem. Tip 3B ima više volumena i nešto manji promjer od tipa 3A. Ovaj tip nema sjaja dok mu je struktura kruta i gusta. Tip 3B ima uvojak promjera olovke ili slamke te je grublji i ima više volumena nego tip 3A i B.

Tip 4 Kuštrava kosa

Ovaj tip karakteriziraju sitne kuštrave kovrče i mini uvojci. Tip 4 može biti tanak, ali i žilav te grub. Također ima Tip 4A, B i C. Tip 4A ima usku i jasnu „S“ formu (promjera igle za pletenje), ima nešto više vlage nego ostali tipovi 4, ali se lako lomi. Tip 4B ukazuje na neki način na „Z“ formu. Vlas može biti tanka, ali žilava i gruba. Dosta se oštećuje kroz petljanje. Tip 4C je vrlo zahtjevan tip kose i bez određenih tehnika (pletenice i različite izvedenice) posve se spetlja. Ima vrlo malu definiciju, a po strukturi može biti tanka do žilava i gruba.

Miziani teorija

Miziani donosi sistem koji se samo optički definira. Natural curl key se zove Mizianijev sustav koji razlikuje 8 tipova kose.

LOIS test

Ova se sustav bavi pojedinačnim pramenovima. Da bi se testiranje provelo pramen mora biti svježe opran i bez ikakvog proizvoda na sebi (uključujući regenerator i masku). Kod odabira pramena treba izabrati onaj koji ima najčešću strukturu kose na glavi.

  1. Pramen se drži pod hladnom vodom, hladna voda osigurava glatku površinu vlasi.
  2. Potreban je bijeli list papira na kojem se najbolje vidi kontrast naspram kose.
  3. Kosa se ostavi na papiru da se suši te se ne smije dirati, a kad se pramen osuši postoje 4 mogućnosti.

L – ako se pramen savija bez oblina, onda ste L tip

O- ako se pramen o nekoliko oblika „o“ posloži pa čak i jedan na drugog, onda ste O tip

I – ako se pramen ispruži bez ikakvog ugiba onda ste I tip

S – ako se pramen formira u valove, ima visine i nizine onda ste tip S

17 comments

  1. Mirela Rastija 12 svibanj, 2017 at 09:58 Odgovori

    wow 🙂 ja nezz koji sam tip, možda izm. 1 i 2. Ravna do malo valovita, sjajna, meka i glatka,masti se nakon 2-3 dana pri tjemenu, nije ispucana-možda sad već malo vrhovi, nije ni jako gusta a ni tanka, taman 😀 😉 ove afro frizure su mi baš fascinantne 😀

Leave a reply