Upomoć! Frizer mi je uništio kosu - što sad?

Većina nas je već doživjela da smo se s povjerenjem prepustili u ruke frizera onda nam je nakon nekoliko sati odraz u ogledao postao gorak. Ne samo da nam je kosa bila uništena i vlasište nabubreno nego nas je frizerka uvjeravala da ne valja brend, ne valja kosa ili horoskop. Sve samo nije ona kriva jer je mogućnost da ona prizna grešku ravna nuli. Nekako smo (u plaču) došle kući i već naredni dan je kosa bila u još gorem stanju. Nekako skupite snage da se vratite u salon i zatražite rješenje. Već na putu prema salonu vas boli trbuh od nervoze. Hej! Ipak si platila da te sredi. Ulaziš  salon, a ona te već strijelja pogledom jer zna da ćeš imati reklamaciju, a njoj "mušterije" tu, a ti tamo neka koja se došla žaliti na loše stanje kose i njoj uništavaš posao kao i njen "mukotrpno stečen ugled" (riječi moje bivše šefice). Posve zlovoljno ti se obraća i tu frizeri imaju dobro uhodane formule, pa da ih još jednom ponovimo iz prve ruke: "ne valja ova boja", "brend je nešto petljao po formulaciji, prije uvijek bila odlična, sad kako je nova narudžba stigla vidim ja da nešto ne valja", "ovo je fenomen, vaša kosa ne prima boju", "ovo je zbog toga što ste išli u drugi salon", "ovo je jer se sami kući radite". I da odmah ovdje razjasnim, ne može mi nitko opravdati frizera koji pristaje raditi na kosi za koju vidi i zna da je uništena ili da kosa jednostavno ne može po prirodi doći u željeno stanje. Ovo napominjem čisto da odmah odstranimo ono dobro uigranu fintu "mušterije dolaze sa svakakvim zahtjevima". Da, dolaze, ali ti ne moraš na to pristati. Točka.
Manji dio frizera će uvidjeti grešku te će ponuditi neko rješenje, ali moram napomenuti da ih je daleko manje u odnosu na onu drugu nepogrešivu. Nedavno sam i ja objavila na svojoj društvenoj mreži korespodenciju razvikanog salona i brenda, a o frizerima da ne govorim (op.a.). Nakon očito uništene kose i pokušaja da Olaplexom srede stvar (jer što Olaplexu može tamo neki blajh) i pritužbi, uzvišeni salon u maniri najvišeg rimskog magistrata na kraju još oštećenoj prijeti odvjetnikom jer "oni moraju zaštiti svoje poslovanje". Lijepo je što se frizerska struka počela koristiti finim jezičnim formulama, ali da vas podsjetim na početku rečenice moje bivše šefice "uništava moj mukotrpno stečen ugled", e to je inače prijevod ove zaštite poslovanja. No, rijetko se dogodi da nam frizer koji je devastirao kosu pruži rješenje pa smo prisiljeni plaćati drugog i sami istraživati kako sanirati problem. To traženje dosta vas je dovelo na BlondTips blog.

Kako se ponašati kad frizer uništi kosu i što sve valja znati?

 1. U Hrvatskoj nema načina da tužite frizera iako vam je uništio vlasište što spada pod ozbiljno narušavanje zdravlja.
 2. Ne postoji nikakav sud časti za frizere.
 3. Obrtnička komora vam također ne može pomoći pošto ona pretežno služi za naplatu paušala od tih istih frizera.
 4. Dobro promotrite salon i informirajte se obavezno koji brend frizerka koristi pri obradi kose.
 5. Obavezno se obratite brendu kojeg frizerka koristi i to ne samo uvozniku u Hrvatskoj nego izravno brendu proizvođaču. Svaki ozbiljan brend će svaku reklamaciju uzeti za ozbiljno i nastojati u što kraćem roku stupiti u kontakt s vama. Najčešće to rade sami vlasnici, direktori ili marketinški predstavnici brenda.
 6. Svoju reklamaciju obavezno uputite i pismenim putem frizerki. Korespodenciju obavezno sačuvati i prilikom obraćanja brendu priložiti.
 7. Obavezno dokumentirajte stanje kose fotografijama i snimanjem.
 8. Svoje ružno iskustvo obavezno podijeli na društvenim mrežama kao i s BlondTips blogom koji će bez zadrške objaviti fotografije i korespodenciju zajedno s imenom salona i mjestom gdje se nalazi.
 9. Inzistirajte na besplatnom popravku kose i to ne samo u proizvodima za kosu, nego redovnom šišanju i tretmanima na mjesečnoj razini u salonu.

10 comments

 1. Mirela Rastija 28 lipanj, 2017 at 17:40 Odgovori

  Super savjeti 🙂 <3 Zato se ne treba ,, dati u ruke,, svima. 🙂 Dobro se informirati o njima, i preporukama drugih.

 2. Martina 28 lipanj, 2017 at 17:46 Odgovori

  Do sada samo jedno lose iskustvo sa opadanjem pramenova( blajhanih) sto odmah nisam skuzila vec kod kuce..drugi put namjerno otisla tamo na frizuru da bi se doticna usudila komentirati kako imam dva pramena unistena jer NOSIM REP.. reko adio neces me vise vidjeti,a naravno da sam podijelila reakciju sa frendicama koje su ostale u soku

 3. Nikol Nikolina 28 lipanj, 2017 at 20:00 Odgovori

  super savjeti 😉
  jednom su me frizerke unistile,trazila sam kratku kosu al sam im dovela modela (moju prijateljicu) da vide kako zelim,rekle su moze super,nakon sto su me osisale izgledala sam kao musko,skracena kosa na par milimetara :O od onda se vise ne sisam,samo vrhove i to si sama radim….

 4. Josipa 28 lipanj, 2017 at 21:40 Odgovori

  Kosa mi je uništena od blajha.Nakon 2 pranja kose,nisam bila lijepa plava već žuta kao pile.nazvala sam frizerku i rekla joj stanje i da želim popravak,pristala je,ponovno mi blajhala kosu te nadodala da se to neće primiti jer moja kosa ne prima boju.niti je izgledalo kao prvi puta,niti je ostala tako plava…ponovno sam postala žuta i to sve u roku od 8 dana.užas

 5. Ivana 1 srpanj, 2017 at 16:21 Odgovori

  Jednon sam sla dati ombre pramenove (pituru uzela u ducanu)… feizerka mi je uspila napravit nesto slicno, ali prijelaz je bio ravan, ko da sam acigu stavila. Onda je ona blajhom isla popravit taj srednji dio. Jedan put, drugi put, treci put. Nakon cjelodnevnog boravka u salonu (odradila i ja njenu smjenu), dok je ona pokusavala popraviti stetu, 250tak kn laksa, ostecene kose izlazin iz salona sa kosom dignutom u pundzu, a sutradan u druge frizerke popravljam stetu. To je bilo prije tri godine.

Leave a reply