Blajhanje kose - što sam naučila

Godine blajhanja što po salonima što kod kuće sa sobom su donijele zaključke kao i rješavanje problema vezanih za blajhanje kose. U svojoj povijesti blajhanja koristila sam Schwarzkopf BlondMe blajh, Afrodita, Keune Bleach Cream i Keune Ultimate Blond. Što se tiče hidrogena tu sam koristila 12%, 9%, 6%, 3% i 2%. Odmah moram napomenuti da sam s vremenom naučila da su 9%-tni i 12%-tni izrazito loša kombinacija s blajhom te da blajh daje bolji rezultat ukoliko je postotak niži, a vrijeme razvijanja duže. Također sam primijetila da se glavni problem blajha, a to je njegova tendencija da se ukruti, rješava upravo s niskim postotkom hidrogena. Točnije, sporije se kruti nego kod višeg postotka. Naravno, onog trenutka kada se blajh ukruti on se ne razvija više, a to se često vidi ako smo nakon blajha narančasti ili bljutavo žuti.
Iako često očekujemo da ćemo dobiti dobar blajh tretman u frizerskom salonu moram odah napomenuti da dobar dio frizera nije na "ti" s blajhom. Rezultat su spaljena kosa i katastrofalno vlasište, a u najgorem slučaju dolazi do pucanja i curenja limfe. Sjećam se jednog svog slučaja iz salona kada sam nakon blajha dobila temperaturu i morala odspavati dva sata. Mana blajhanja u frizerskim salonima je uvjerenje frizera da kosu od posljedica agresivnosti blajha mogu spasiti Olaplex i njemu slični tretmani. Ne mogu! Tu također spada famozna blajh kupka u koju se frizeri kunu, a meni osobno je mazanje očiju. Neprihvatljivo mi je da neki regenerator koji je instant proizvod može ublažiti agresivnost blajha. Ono što napravi je da ometa proces razvijanja pa kosa bude žuta, ali nikako manje uništena. Kojem frizeru dakle vjerovati po pitanju blajha? Pa onom koji ima blajhanu kosu. Trebam li napomenuti da sam se puštala u ruke vrhunskim koloristima što kod nas što van, ali kako me blajhala frizerka platinaste kose u Francuskoj nije nitko. U njenom jednom tretmanu sam naučila sve važno o blajhu jer ona je bila recenzija uživo.
Blajhanje kod kuće je svakako jeftinije, ali zahtjeva dobar naputak posebno početnici. Tu prije svega mislim da podjelu kose na 9 zona, shvaćanje omjera 1:1 ili 2:1 itd. Također, česti početnički lapsusi su da preko već postojane tamne boje se nanosi blajh pa je rezultat "fazan frizura", no to se može dogoditi i u frizerskom salonu. Naravno da na blajhanu kosu stavljamo neku pigmentaciju. Salonu pribjegavaju preljevima, dok kućni tretman više dovodi boju u igru. Kod preljeva me smeta to da je taj pigment postojan do idućeg pranja kose. Blajhana kosa ga baš kao i sijeda ne mogu duže zadržavati. Frizerke međutim vjeruju u preljeve, a meni je čak jedna prošle godine uvjeravala da Kevin Murphy preljev traje čak 4 tjedna. Naravno da u taj salon nisam otišla jer samo mogu zaključiti da frizerka nema pojma o blajhanoj kosi. Boje za kosu preko blajha dodatno kosu stavljaju pod stres, no daju bolji rezultat nego preljev. Osobno stavljam boju preko blajha, ali hidrogen stavljam 3% te duže razvijam (45 min).
Sve ove godine tehnologija brendova je radila sve da proizvede proizvod koji će smanjiti agresivnost blajha, tek nešto unazad počeli su brendovi konačno raditi na samom "žarištu" - blajhu. Proizvode se blajhovi (doduše samo za salonsku upotrebu) koji mogu izvući u kratkom vremenu odlične rezultate s niskim postotkom hidrogena te imaju ugodan miris.
Blajanje također ne završava u salonu. Blajhanja kosa treba jaku dohranu kako kose tako i vlasišta. Uz to treba preparate koji njeguju hladne tonove (silver šampon, balzam ili sprej) kako bi se boja održavala. Da, naučila sam da blajhana kosa je skup sport i tko je želi imati mora stalno učiti, eksperimentirati i razmijeniti iskustva s drugim korisnicima.

3 comments

 1. Martina 11 srpanj, 2017 at 08:46 Odgovori

  Pronasla sam se dosta u tvojim rijecima jer od svoje 15g blajham kosu,ali samo pramenovi..
  Naravno pocetak je ipak u mom slucaju bio sa odlicnim rezultatima jer mi je i prirodna boja bila tada vec tamno plava,pa sam ju blajhom(pramenovima) posvijetljivala.
  Ali sam skuzila sto je vrijeme odmicalo,tako je i moja prirodna boja postajala tamnija i blajh vise nio lijepo bijel vec zuckasti..

  Pocela sam koristiti silver sampon uz preporuku meni drage frizerke i to je znatno pomoglo..dok se nisam odselila..
  Tada sam se sve manje blajhala,izrast je bio uvijek velik pa sam vidjela da vise to nije to jer izrast i ostatak pramena uvijek su bili druge boje..
  Tako da sam odlucila vratiti se u svoju boju i iako mi bude zao kada gledam sce vas plavuse sa tim prekrasnim bojama,ipak znam da ju ne mogu odrzavati pa..

  I da uvijek sam se blajhala doma,uz pomoc moje najdraze frizerke koja se i sama blajhala,a to mi se svidjelo..
  Do u nazat par godina promijenila sam frizerku jer se moja odselila,ali ovaniako crnka njezini pramenovi su me uvijek ostavili bez komentara i da ona nikad vise od 6″% nije koristila i uvijek bi lijepi ispali..

  A u salonu sam sada vec starija,zadnji puta prije 2g bila jer sam tada imala tamnu kosu(zeznuli smo nesto sa bojom,moja greska ali stvarno moja) pa sam u salon otisla da mi povrate plavu boju da bi mi unistili kosu,otpali pramenovi ma… Pozalila u glavnom..

  Zakljucak je da definitivno podrzavam kucno blajhanje,ali ipak od malo iskusnijih frizerki

Leave a reply