Ekstenzije - što sve trebam znati?

Kod ekstenzija za kosu često se postavljaju pitanja štetnosti za kosu, njege prirodne i dodane kose. Ekstenzije uz povećanje dužine kose koriste se i za popunjavanje volumena kose. Na tržištu se tako može naći umjetnih umetaka do onih od prave vlasi što naravno diktira i njihovu cijenu.
O štetnosti ekstenzija vode se još rasprave. Dok jedna struja struke tvrdi da nema štetnosti za prirodnu kosu, druga ipak tvrdi da ekstenzije svojom težinom vuku vlas iz vlasišta i s tim štete kosi. Njega kose i vlasišta dok su ekstenzije na kosi svakako treba biti pojačana i specijalne namjene. Brendovi koji u svojoj ponudi imaju ekstenzije visoke kvalitete su prepoznali potrebu za prilagođenim proizvodima za njegu, ali i za četkama i češljevima. Naravno, njega može biti i sa standardnim proizvodima za kosu. Svakako kod odabira proizvoda za njegu kose i ekstenzija valja voditi brigu o sposobnosti pružanja vlage koja je kako prirodnoj tako i dometnutoj kosi prijeko potrebna.
Odabir boje ekstenzija spada u zahtjevniji dio procesa te zahtjeva konzultacije s frizerom kao i miješanje nijansi da bi se postigla boja. Svakako imajte na umu da su ekstenzije sve već tretirane bojom.
Kako postoje različite metode pričvršćivanja ekstenzija na kosu postoji i dilema koju odabrati. Generalno se metoda pričvršćivanja ekstenzija dijeli na toplu i hladnu.  Tu prije svega valja povesti brigu o svakodnevnim potrebama kao i razlozima stavljanja ekstenzija. Ukoliko imate posla s profesionalnim frizerom, frizer sam će vam postaviti ovakva pitanja da bi odredio koja metoda je najbolja.
Što se tiče postojanosti esktenzija ona ovisi o kvaliteti umetka, načinu i metodi pričvršćivanja. Permanentno ugrađene ekstenzije mogu trajati do 3 mjeseca, semi-permanentnae6 - 8 tjedana, demi-permanentne (on/off) jedan dan. Također kod dugotrajnosti ekstenzija treba povesti brigu da maska ili drugi omekšivači kose se ne nanose na prijelaze ekstenzija (tamo gdje su pričvršćene).
Postavlja se naravno pitanje da li je moguće ekstenzije stavljati sam. Ukoliko imate jednostavan "clip on" set ekstenzija možete ga jednostavno staviti sami. Ukoliko zahtjeva suptilne zahvate potrebno je potražiti uslugu frizera koji zna stavljati ekstenzije.
Da bi se uopće ekstenzije mogle staviti potrebno je da je kosa duga minimalno 10 centimetara. Ukoliko nosite ekstenzije duži period svakako je nakon skidanja nužno napraviti pauzu te malo skratiti vrhove kose. Obavezno obratite pozornost na njenu vlasišta i infuziranje vlage u vlas putem maski, ambula i drugih intenzivnih tretmana kako bi kosa bila dovoljno čvrsta za iduće pričvršćivanje ekstenzija.

4 comments

  1. Aneta 25 rujan, 2017 at 15:13 Odgovori

    Dugo sam htjela staviti ekstezije. I umalo da jesam i odustala sam.
    Jos se neckam. Bi ne bi..
    Ali mislim da bolje ne, jer im se necu moci posvetiti kako treba..

  2. Kristina 28 rujan, 2017 at 15:56 Odgovori

    Zanimljiv post ☺ imam dugu kosu pa mi ekstenzije nisu potrebne,ali uvijek volim procitati ono sto me zanima za ono “nikad se ne zna”

Leave a reply