Prirodni šamponi

Na tržištu postoji čitav niz šampona s oznakom prirodnog. Uz to često se na ambalažama, ali i u marketingu, može vidjeti oznaka "bio", "eco", "natural". Kada gledamo šampone koji sebe žele smjestiti na ovakvo područje možemo odmah uočiti terminološku zbrku. Codex alimentarius koji za sebe veže uvjete i mjere se gotovo niti ne poštuje pa se često iznenadimo kada kupimo šampon koji se promovira pod "prirodan" da u svom sastavu ima svašta što je sintetičkog porijekla. Čest je slučaj da je u cijelom šamponu samo jedan sastojak iz ekološkog uzgoja dok je ostatak sintetičkog generičkog stanja. I na opću prepast na temelju samo jednog sastojka iz ekološkog uzgoja cijela ambalaža i marketing bruje "eko", "prirodno" i "bio". Oznake spadaju ipak na područje zakonske kontrole koja je u ovom slučaju toliko nikakva da ju je najbolje opisati baš nikakvom.

Drugi problematičan moment leži kod upotrebe samog šampona. Dobar dio korisnika, posebno kod onih koji kemijski i termički obrađuju kosu) nema osjećaj da im je kosa dobro oprana. I tu ide dobro uhodana finta marketinga da je to zbog ostataka od prijašnjih korištenja. Tu se valja napomenuti kako se ovdje pokušava tjerati vodu na svoj mlin. Naime, dobar dio "prirodnih" šampona ima izrazito blage ili slabo razvijene formule pa za posljedicu ima loše rezultate kod pranja kose.

Vezano za gore navedeni problem moramo navesti i klasične reakcije kod prijelaza na prirodne šampone sa sintetičkih. Moramo odmah razjasniti da će dobro razvijena formula prirodnih šampona kosu jako dobro oprati i pripremiti za njegu koja slijedi. Analogna reakcija prijelaza je svrab. Svrab u ovom slučaju ne znači nakupljanje gljivica ili utjecaj agresivnih sastojaka nego postupak dekontaminacije vlasišta. Formule dobro razvijenih prirodnih šampona prvo kreću u jednu vrstu struganja vlasišta, točnije: skidaju naslage silikona i prljavština koje se godinama skupljaju. Ti talozi su doslovno zacementirani za kožu vlasišta pa kad se skinu dolazi do prirodnog pomlađivanja kože koja zna svrbiti. Svrab ovisi od osobe do osobe. Neke osobe ga ne osjećaju, neke osjećaju malo i kratko, a neke duže i intenzivno. Važno je, dakle, još jednom naglasiti da svrab kod prijelaza nije posljedica loše oprane kose, nego indikator da šampon djeluje.

Kako god okrenemo nikako se ne možemo oslanjati na etikete i ono što brend obećava. Moramo sami istraživati što je zaista prirodno i u kojoj mjeri. Jer generalno gledano što se tiče proizvoda za kosu nemamo više od 15 brendova koji baš nude posve prirodne proizvode za kosu.

5 comments

Leave a reply